Voertuigen en bezetting

In Veloyd kun je voertuigen aanmaken en toekennen aan routes. Voertuigen hebben specifieke kenmerken waar rekening mee gehouden wordt tijdens de route optimalisatie. Ook kun je via het Bezetting paneel inzien welke voertuigen, koeriers en routes al ingepland zijn gedurende de dag.

Om gebruik te maken van voertuigen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen voertuigsoorten en specifieke voertuigen.

Voertuigsoorten

Een voertuigsoort beschrijft om welk soort voertuig het gaat. Bijvoorbeeld een bakwagen, een elektrische bestelbus, een bakfiets of fiets met aanhanger. Voertuigsoorten moeten worden aangemaakt voordat het mogelijk is om specifieke voertuigen aan te maken zoals genummerde fietsen of auto’s op nummerbord. Om voertuigsoorten te beheren ga je naar Instellingen -> Planning -> Voertuigsoorten. Hier staan standaard de 3 voertuigsoorten: Auto, Fiets, Voetganger. Het is aan te raden om deze standaard voertuigsoorten te wijzigen naar je eigen daadwerkelijke voertuigsoorten.

Voertuigsoorten instellingen

Om een voertuigsoort te bewerken, klik je op het voertuigsoort. Om een nieuw voertuigsoort toe te voegen klik je op Voertuigsoort toevoegen

Een voertuigsoort bevat de volgende parameters:

  • Naam – de naam van het voertuigsoort
  • Icoon – dit is te zien in de planning, en in e-mailnotificaties en de Track & Trace pagina.
  • Routeberekening – kies de routeberekening die wordt gebruikt voor voertuigen voor deze voertuigsoort
  • Snelheid aanpassen – door deze optie aan te zetten kun je daarna aangeven met hoeveel procent deze voertuigsoort sneller of trager is dan de standaard routeberekening
  • Aandrijving / brandstof – deze informatie kan gebruikt worden voor een (eigen) berekening van verbruik en uitstoot
  • Verbruik – deze informatie kan gebruikt worden voor een (eigen) berekening van verbruik en uitstoot
  • Bereik – wanneer de routeberekening langer is dan het bereik wordt dit weergegeven in de planning
  • Laadvermogen – wanneer het totaal aantal colli of Kg van de stops in de route hoger is dan het laadvermogen wordt dit weergegeven in de planning
  • Stoptijd – de stoptijd van deze voertuigsoort in seconden. Dit wordt overgenomen in routes wanneer een voertuig wordt toegekend
  • Opmerking voor koerier – dit is zichtbaar voor de koerier bij het starten van een route
  • Notities – dit is zichtbaar binnen het beheer van voertuigsoorten en specifieke voertuigen

Specifieke voertuigen

Wanneer de correcte voertuigsoorten aangemaakt zijn, kun je ook specifieke voertuigen gaan aanmaken. Dit kan handig zijn om later in de planning te zorgen dat de koerier bijvoorbeeld de auto met het juiste nummerbord meeneemt, of dat er niet meer routes voor een voertuigsoort gepland worden dan dat er daadwerkelijk voertuigen van zijn.

Specifieke voertuigen kun je aanmaken via het menu Beheer -> Voertuigen.

Voertuigenen beheer

Klik hier op de knop Nieuw voertuig om een nieuw voertuig te maken. Als eerste moet er een Voertuigsoort gekozen worden waar dit voertuig onder valt. Met het kiezen van een voertuigsoort worden ook alle parameters overgenomen. Er kan nog een unieke naam worden gekozen, en wanneer wenselijk kan er ook een specifieke opmerking op notitie opgeslagen worden.

Wanneer een voertuig bijvoorbeeld onderhoud moet ondergaan of om een andere reden tijdelijk niet beschikbaar is kun je dit aangeven. Bewerk het voertuig via het pennetje rechts en klik op Reservering toevoegen. Je kan nu kiezen op welke datum of in welke periode het voertuig niet beschikbaar is en een reden opgeven.

Bij het voertuig is nu te zien wanneer het voertuig tijdelijk niet beschikbaar is. Het is in deze periode ook niet mogelijk om het voertuig aan een route toe te wijzen. Je kunt een reservering van het voertuig altijd wijzigen of verwijderen.

Voertuig toewijzen aan route

Een voertuig toewijzen aan een route is mogelijk tijdens het aanmaken van een nieuwe route of wijzigen van de route instellingen. Ook kun je direct in het ‘Routes’ paneel aan de linkerkant van de Planning het voertuig wijzigen. Je kan hier via een dropdown menu kiezen om een specifiek voertuig toe te wijzen, óf alleen een voertuigsoort. Alle instellingen van het voertuigsoort worden dan gebruikt, zonder dat er specifieke voertuigen worden toegewezen. Er kan dan ook geen check gedaan worden door Veloyd of specifieke voertuigen dubbel geboekt zijn.

Voertuigselectie bij een route

Bezetting paneel

In het Planning menu is een paneel zichtbaar met de bezetting. Hier kun je per voertuig, per koerier of per route zien wanneer wanneer de route zal plaatsvinden. Om de routes zichtbaar te krijgen in het bezetting paneel moet een route een starttijd hebben en moet deze geoptimaliseerd zijn zodat de ETA berekend is.

Kies linksonder in het paneel via de dropdown met het icoon of je wil kijken per voertuig, per koerier of per route. Vervolgens kun je ook kiezen op welke manier je deze lijst wil sorteren.

Bezetting paneel per voertuig

In de tijdlijn zie je welke voertuigen, koeriers of routes gepland zijn. Je kunt de tijdlijn in- en uitzoomen met de plus- en min knop rechtsonder of door te scrollen terwijl je de shift-toets ingedrukt houd. Je kan de tijdlijn ook horizontaal bewegen door deze te slepen met de muis.

Het gehele Bezetting paneel kun je groter of kleiner slepen door het bij de bovenste rand vast te pakken. Je kunt het paneel sluiten via het kruisje rechtsboven in het paneel, en weer openen via het pijltje zichtbaar onderaan de kaart.

Bezetting paneel op volledige grootte

Overlap in bezetting

Wanneer een route een starttijd heeft en een voertuig toegewezen heeft gekregen, kan deze geoptimaliseerd worden. Hiermee wordt de route duur berekend, en is bekend wanneer de route uitgevoerd zal worden. Het voertuig wordt hiermee gereserveerd. Als er toch meerdere routes zijn die overlappen en hetzelfde voertuig of dezelfde koerier gebruiken dan wordt dit als waarschuwing weergegeven.

Route tegel wanneer overlap zit in het gekozen voertuig

Veloyd zal de route in dit geval niet blokkeren, je kan deze nog altijd zo uitvoeren mocht het nodig zijn. 

Let wel op, wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van specifieke voertuigen en alleen van voertuigsoorten, dan weet Veloyd niet hoeveel voertuigen er daadwerkelijk beschikbaar zijn. Er wordt dan geen waarschuwing getoond bij het selecteren van het voertuig.

Overschrijding van eigenschappen

Voertuigen hebben bepaalde eigenschappen zoals bereik en laadvermogen die aangeven wat een voertuig aan kan. Wanneer deze eigenschappen worden overschreden in de geplande route dan wordt dit als waarschuwing getoond door de afstand of de inhoud van de route rood te maken.

Route tegel wanneer te zwaar beladen